3D XPoint

teknologji për ruajtjen e të dhënave zhvilluar nga Intel inc. dhe Micron Technology Inc. Nga vetë zhvilluesit, teknologjia përshkruhet si plotësuese e hendekut në tregun e ruajtjes së të dhënave midis RAM-it (DRAM) dinamik dhe NAND flash.